Butična vila iz leta 1939 – »Vila Triglav na Pokljuki«

 

Vila Triglav je bila zgrajena leta 1939 v znamenitem Plečnikovem stilu in je bila last družine Vrhunec iz Ljubljane. Po drugi svetovni vojni je takratna vlada nad družino izvajala hud pritisk, vse do 22. 5. 1946, ko so pod prisilo podpisali kupoprodajno pogodbo po vsiljeni ceni. Vilo je vrsto let uporabljalo »predsedstvo« in je bila znana kot Titova, kasneje kot Kardeljeva vila, še pozneje je služila kot protokolarni objekt RS in nazadnje kot gostinski obrat odprtega tipa. Leta 1999 je bila po denacionalizaciji nepremičnina vrnjena lastnikom, ki pa je zaradi težke zgodovine niso želeli obdržati.
Leta 2007 je Vila Triglav dobila novega lastnika, družino Valjavec, ki jo je obnovila v butično vilo, s polno ohranjenih detajlov iz leta 1939.
 
                                                              Passion
                                                             Tradition
                                                            True Story
 
Tadej Valjavec je nekdanji profesionalni kolesar, ki se je kot prvi Slovenec uvrstil med prvo deseterico v skupni razvrstitvi tako na dirki Tour de France kot na dirki Giro d'Italia.
Po končani karieri je skupaj s svojo mlado družino prevzel upravljanje butične vile, katere sobe so poimenovane po družinskih članih: hči Klara, sin Erazem, žena Mateja ter Tadej, »Chalet« pa je obnovljen lesen »hlevček«, ki ponuja popolno zasebnost.
 
                           Family Valjavec »Come as a guest … leave as a friend.«